Droogijsstralen machine rijnigen 2
Het verschil tussen droogijsstralen en stoomreinigen

Als je voor de uitdaging staat om oppervlakken te reinigen, dan zijn droogijsstralen en stoomreinigen wellicht twee methoden die je hebt overwogen. Maar hoe maak je de juiste keuze tussen deze twee reinigingsmethoden? Bij Droogijsstralen Nederland begrijpen we dat het kiezen van de juiste methode essentieel is. Daarom helpen we je graag om de verschillen tussen droogijsstralen en stoomreinigen te begrijpen.

Deze blog is onderdeel van onze reeks "de verschillen tussen droogijsstralen en andere reinigingsmethoden". Wil je meer weten over andere vergelijkbare reinigingsmethoden? Bekijk onze andere blogs:

Wat is stoomreinigen

Stoomreinigen is een effectieve methode voor het reinigen van oppervlakken door gebruik te maken van stoom onder hoge druk. Bij deze methode wordt water verhit tot het punt waarop het verandert in stoom, die vervolgens wordt geïnjecteerd in het te reinigen oppervlak. De hoge temperatuur en druk van de stoom zorgen ervoor dat vuil, vet, bacteriën en andere verontreinigingen worden losgemaakt en verwijderd.

Een stoomreiniger is voorzien van een boiler die water verhit tot de gewenste temperatuur en druk. Het grote voordeel van stoomreinigen is dat het geen chemicaliën of reinigingsmiddelen vereist, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien is stoomreinigen zeer effectief voor het desinfecteren van oppervlakken, omdat de hoge temperatuur bacteriën doodt.

Tip! Om te kunnen stoomreinigen, heb je veel verschillende materialen en apparaten nodig. Als je dit zelf wilt doen, is dat een behoorlijke investering. Je kunt het ook uitbesteden aan bedrijven, zoals Clean Fresh You

Wat is droogijsstralen

Droogijsstralen is een geavanceerde reinigingsmethode waarbij droogijs, de vaste vorm van koolstofdioxide (CO2), wordt gebruikt om oppervlakken te reinigen. Kleine pellets van droogijs worden onder hoge druk tegen het oppervlak gespoten, waarbij ze onmiddellijk sublimeren (overgaan van vaste naar gasvormige toestand). Hierdoor wordt vuil, vet, verf, en andere verontreinigingen effectief verwijderd.

Tip! Wil je meer weten over droogijsstralen? Lees hier alles over droogijsstralen

De verschillen tussen droogijsstralen en stoomreinigen

Droogijsstralen en stoomreinigen hebben verschillende eigenschappen en toepassingen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen droogijsstralen en stoomreinigen:

 

Stoomreinigen

Droogijsstralen

Schadelijk 

Kan oppervlakken beschadigen bij verkeerd gebruik

Nee

Soorten aanslag 

Vuil, vet. bacteriën, schimmel, kalk en meer

Olie, vet, kleurstof, lijm, roest, mos, kalk, roet, vernis, schimmel en meer

Reinigingsmateriaal 

Stoom

Droogijs pellets

Milieuvriendelijk 

Ja

Ja

Toepasbaar op 

Diverse oppervlakken, vooral geschikt voor desinfectie

Van alles, maar vooral machines

Branches 

Gezondheidszorg, voedingsindustrie, schoonmaakbedrijven, hospitality

Industrie, food, automotive, transport, horticulture, geothermie

Schadelijk

Droogijsstralen is over het algemeen niet schadelijk voor oppervlakken, terwijl stoomreinigen potentieel oppervlakken kan beschadigen bij onjuist gebruik. Bij stoomreinigen moet voorzichtigheid worden betracht om schade aan kwetsbare oppervlakken te voorkomen.

Soorten aanslag

Droogijsstralen is effectief in het verwijderen van een breed scala aan verontreinigingen, terwijl stoomreinigen vooral geschikt is voor het verwijderen van vuil, vet, bacteriën en schimmels, en daarom veel wordt gebruikt voor desinfectie.

Wat kun je allemaal met stoomreingen

 • Vuil verwijderen
 • Vet verwijderen
 • Bacteriën verwijderen
 • Schimmel verwijderen
 • Kalk verwijderen

Wat kun je allemaal met droogijsstralen

 • Olie verwijderen
 • Vet verwijderen
 • Kleurstof verwijderen
 • Lijm verwijderen
 • Verf verwijderen
 • Roest verwijderen
 • Mos verwijderen
 • Kalk verwijderen
 • Roet verwijderen
 • Vernis verwijderen
 • Schimmel verwijderen

Reinigingsmateriaal

Bij droogijsstralen worden droogijs pellets gebruikt als reinigingsmateriaal, terwijl bij stoomreinigen alleen water wordt gebruikt dat wordt omgezet in stoom. Droogijsstralen vereist geen water, waardoor het geschikt is voor toepassingen waarbij watergebruik moet worden beperkt.

Milieuvriendelijk

Zowel droogijsstralen als stoomreinigen zijn milieuvriendelijke reinigingsmethoden, omdat ze geen chemicaliën of reinigingsmiddelen vereisen. Beide methoden laten geen schadelijke resten achter, waardoor ze veilig zijn voor het milieu.

Toepasbaarheid

Droogijsstralen is voornamelijk geschikt voor het reinigen van machines, elektrische componenten en delicate oppervlakken, terwijl stoomreinigen veelzijdiger is en kan worden toegepast op een breder scala aan oppervlakken, echter wel met mogelijke schade aan het oppervlak, wat droogijsstralen niet heeft. Stoomreinigen is met name geschikt voor desinfectie en wordt veel gebruikt in de gezondheidszorg en de voedingsindustrie.

Branches

Droogijsstralen wordt veel gebruikt in industriële sectoren zoals de voedingsindustrie, automotive, transport, horticulture en geothermie. Stoomreinigen wordt voornamelijk toegepast in de gezondheidszorg, de voedingsindustrie, schoonmaakbedrijven en de hospitality sector.

Droogijsstralen of Hogedrukreinigen?

Hoewel zowel droogijsstralen als stoomreinigen effectieve reinigingsmethoden zijn, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Droogijsstralen is ideaal voor het reinigen van machines en elektrische componenten, terwijl stoomreinigen veelzijdiger is en vooral geschikt is voor desinfectie. De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke reinigingsbehoeften, het type oppervlak en de gewenste resultaten.

Laat je machine reinigen door Droogijsstralen Nederland

Droogijsstralen Nederland is dé expert op het gebied van droogijsstralen. Wij bieden hoogwaardige reinigingsdiensten voor machines, elektrische componenten en diverse oppervlakken. Met onze milieuvriendelijke en effectieve reinigingsmethode zorgen wij voor een grondige en veilige reiniging. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Offerte aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden van droogijsstralen voor uw bedrijf? Vraag vandaag nog een offerte aan bij Droogijsstralen Nederland en ontdek de voordelen van deze innovatieve reinigingstechniek. Ons team staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij al uw reinigingsbehoeften.

Binnen 24 uur een offerte

Volledig vrijblijvend

Duidelijk overzicht van de mogelijkheden

Wij reinigen alle machines, maar géén motorblokken