Droogijsstralen trap
Het verschil tussen droogijsstralen en zandstralen

Als je oppervlakten wil reinigen, dan kan dat met verschillende methode, zoals droogijsstralen, zandstralen, luchtgommen en hogedrukreinigen, maar… welke kies je? Als reinigingsspecialist weten wij als geen ander dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er is geen one-size-fits all en iedere reinigingsmethode heeft zijn voor- en nadelen.

We helpen je graag op weg. In deze blog vertellen we je alles over de verschillen tussen de reinigingsmethoden zandstralen en droogijsstralen.

Deze blog is de eerste uit de reeks “de verschillen tussen droogijsstralen en andere reinigingsmethoden”. Wil je ook andere reinigingsmethoden vergelijken met droogijsstralen? Lees het in onze andere blogs:

Wat is zandstralen

Zandstralen wordt ook wel gritstralen genoemd en is een reinigingsmethode voor harde materialen. Middels een compressor worden minuscule perslucht zandkorrels (of gritkorrels) tegen de aanslag geblazen. Hierdoor ontstaat een schuureffect en laat de aanslag los van het oppervlak.

Naast de zand/gritkorrels komt er ook veel stof vrij door het zandstralen. Om deze reden wordt zandstralen bij kleinere objecten vaak gedaan in zogenaamde straalcabines. Hierdoor blijft de aanslag in de cabine waar het wordt afgevoerd middels een afzuiger en verspreidt het zich niet verder in de ruimte.

Zandstralen kan gevaarlijk zijn voor de straler. Daarom draagt de straler een dik veiligheidspak, ofwel een straalpak. Ook draagt de straler laarzen, handschoenen en een veiligheidshelm, zodat er geen zand en aanslag op de huid wordt geblazen. Door de enorme druk van het zandstralen, zou dat schadelijk kunnen zijn voor de huid.

Grotere objecten die niet in de straalcabine passen, kunnen ook gereinigd worden met zandstralen. In dat geval zal het object helemaal worden ingepakt, zodat het vrijgekomen stof en de zandkorrels kunnen worden weggezogen middels een afzuiger.

Droogijsstralen Nederland is gespecialiseerd in droogijsstralen. Wil je toch liever zandstralen? Neem dan contact op met Clean Fresh You.

Wat is droogijsstralen

Droogijsstralen is net als zandstralen een zeer effectieve reinigingsmethode voor harde oppervlakten. Droogijsstralen is met name voor machinereiniging uiterst effectief. 

Middels een droogijsstraalmachine worden kleine pellets van koolstofdioxide tegen het oppervlak gespoten. Deze pellets verdampen explosief en hierdoor laat de aanslag los. Droogijsstralen staat bekend om de niet-schurende en niet-geleidende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor elektrische en kwetsbare componenten. 

Het grote voordeel van droogijsstralen is dat de machines niet ingepakt of gedemonteerd hoeven te worden. Daarnaast is het niet schadelijk voor de machine en is de machine na het reinigen direct inzetbaar. Hierdoor bespaar je veel tijd en geld, omdat het werkproces weer direct kan worden hervat. 

Tip! Wil je meer weten over droogijsstralen? Lees hier alles over droogijsstralen

De verschillen tussen zandstralen en droogijsstralen

Er zijn meerdere verschillen tussen zandstralen en droogijsstralen. Om dit overzichtelijk te houden, laten we je dit zien in de onderstaande tabel: 

 

Zandstralen

Droogijsstralen

Schadelijk 

Ja, voor oppervlakken en de werknemer

Nee

Soorten aanslag 

Olie, vet, kleurstof, lijm, roest, mos, kalk, roet, vernis, schimmel en meer

Olie, vet, kleurstof, lijm, roest, mos, kalk, roet, vernis, schimmel en meer

Reinigingsmateriaal 

Zand- of gritkorrels

Droogijs pellets

Milieuvriendelijk 

Nee

Ja

Toepasbaar op 

Harde oppervlakken die niet kunnen beschadigen

Van alles, maar vooral machines

Branches 

Industrie, food, transport, horticulture

Industrie, food, automotive, transport, horticulture, geothermie

Schadelijk

Waar droogijsstralen compleet veilig is voor de werknemer, machine en het milieu, is zandstralen dat niet.

Zandstralen is een zeer effectieve reinigingsmethode, maar kan soms te agressief zijn voor bepaalde materialen of oppervlakken. Hierdoor kan beschadiging optreden aan het oppervlak. Het is zeer belangrijk om van tevoren goed na te gaan welk type materiaal het is en of zandstralen de beste methode is. Omdat zandstralen en droogijsstralen voor dezelfde toepassingen kunnen worden gebruikt, kiezen veel bedrijven steeds vaker voor droogijsstralen in plaats van zandstralen.

Zandstralen heeft bepaalde gezondheidsrisico’s voor werknemers. Zo kunnen kleine stofdeeltjes ingeademd worden (silicastof) wat kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals silicose. Dit is een longziekte dat wordt veroorzaakt door het inademen van kristallijn silicastof. Langdurige blootstelling kan zelfs leiden tot andere ademhalingsproblemen of COPD.

Naast deze gezondheidsrisico’s zijn er ook veiligheidsrisico’s voor de werknemers in verband met rondvliegende deeltjes. Om deze reden dragen de werknemers altijd veiligheidskleding.

Ook betreft het milieu biedt zandstralen nadelen ten opzichte van droogijsstralen. Zandstralen kan namelijk milieuvervuiling veroorzaken door de verspreiding van stofdeeltjes in de lucht. Met name bij giftige materialen, zoals loodverf, is dit zorgwekkend. Die deeltjes kunnen neerdalen in omliggende gebieden en waterbronnen, wat schadelijk kan zijn voor zowel het milieu als de volksgezondheid. 

Soorten aanslag

Zandstralen en droogijsstralen zijn allebei reinigingsmethoden voor harde ondergronden, met name voor machines. Dit zijn de meest voorkomende soorten aanslag die worden verwijderd middels zandstralen en droogijsstralen: 

Wat kun je allemaal met zandstralen

 • Roest verwijderen
 • Verf verwijderen
 • Oude lak verwijderen
 • Olie verwijderen
 • Structuren maken op glas
 • Afbeeldingen maken op grafstenen

Wat kun je allemaal met droogijsstralen

 • Olie verwijderen
 • Vet verwijderen
 • Kleurstof verwijderen
 • Lijm verwijderen
 • Roest verwijderen
 • Mos verwijderen
 • Kalk verwijderen
 • Roet verwijderen
 • Vernis verwijderen
 • Schimmel verwijderen

Reinigingsmateriaal

Bij zandstralen wordt gebruikgemaakt van zand- of gritkorrels die middels een compressor tegen de aanslag geblazen worden. Hierdoor ontstaat een schuureffect en laat de aanslag los van het oppervlak.

Bij droogijsstralen worden kleine pellets van koolstofdioxide (droogijs) tegen het oppervlak gespoten. Dit heeft een temperatuur van -78,5°C. Door dit extreme temperatuurverschil laat de hardnekkigste aanslag los.

Milieuvriendelijk

Droogijsstralen is een milieuvriendelijke reinigingsmethode. Zandstralen is dat niet. Voornamelijk vanwege de gebruikte materialen, het proces en de impact op de omgeving.

Toepasbaarheid

Zandstralen en droogijsstralen zijn beide reinigingsmethodes die je kunt gebruiken voor dezelfde toepassingen. Ze worden met name gebruikt voor harde oppervlakken, zoals machines. Alleen vanwege de nadelen van zandstralen (beschadigen oppervlak, niet-milieuvriendelijk, machines kunnen beschadigen), is droogijsstralen op alle machines toepasbaar en zandstralen niet altijd. Om deze reden kies je met droogijsstralen altijd voor de veilige, goedkoopste en snelste optie.

Branches

Zandstralen en droogijsstralen worden in diverse branches uitgevoerd. De meest voorkomende zijn de industrie, food, automotive, transport, horticulture, geothermie, maar in principe kunnen alle machines met droogijs gereinigd worden.

Laat je machine reinigen door Droogijsstralen Nederland

Droogijsstralen Nederland is dé nummer 1 in Nederland op het gebied van Droogijsstralen. Wij zijn volledig gespecialiseerd in machinereiniging middels droogijs en gaan geen uitdaging uit de weg. Wij ontzorgen onze klanten volledig en regelen alles van A tot Z. Ervaar nu zelf de voordelen van droogijsreiniging en vraag - geheel vrijblijvend - een offerte aan!

Offerte aanvragen

Binnen 24 uur een offerte

Volledig vrijblijvend

Duidelijk overzicht van de mogelijkheden