Droogijsstralen machine rijnigen
Het verschil tussen droogijsstralen en luchtgommen

Wil je een oppervlak reinigen, maar weet je niet welke reinigingsmethode het meest geschikt is? Wij helpen je op weg! Het is goed om te weten dat er geen one-size-fits all is en iedere reinigingsmethode zijn voor- en nadelen heeft. In deze blog vertellen we je alles over de verschillen tussen de reinigingsmethoden droogijsstralen en luchtgommen. 

Deze blog is de tweede uit de reeks “de verschillen tussen droogijsstralen en andere reinigingsmethoden”. Wil je ook andere reinigingsmethoden vergelijken met droogijsstralen? Lees het in onze andere blogs:

Wat is luchtgommen

Luchtgommen is een manier van fijnstralen om oppervlakken te reinigen. Het is een “fijnere” techniek dan zandstralen, maar wordt hier veel mee vergeleken. Met luchtgommen wordt onder lage druk een zacht straalmiddel gebruikt om de aanslag te verwijderen. Het werkt vooral heel goed om verf-, was- en vernislagen op houten ondergronden te verwijderen. Hierdoor is het een populaire voorbehandelingstechniek bij schilderwerkzaamheden. Maar daarnaast kun je ook metaal en steen luchtgommen. Luchtgommen is zeer efficiënt en snel. Bovendien is de ondergrond direct klaar om behandeld te worden met bijvoorbeeld schilderwerkzaamheden. 

Het straalmiddel dat wordt gebruikt met luchtgommen is zeer fijn. Als we in vaktermen praten, kun je denken aan Garnet 80 / 350 mesh. Uit ervaring blijkt dat het forceren van straalmateriaal door een smalle straalpijp een groter effect op het materiaaloppervlak heeft. Bij luchtgommen hanteert men een aanzienlijk lagere druk en een breder straalmondstuk. Hierdoor ontstaat er een andere dynamiek in de beweging van het straalmateriaal, wat leidt tot een zacht schurend effect zonder de ondergrond te beschadigen

Om te kunnen luchtgommen, heb je een straalketel, straalpistool, compressor en een straalmiddel nodig. Als je dit zelf wilt doen, is dat een behoorlijke investering. Je kunt het ook uitbesteden aan bedrijven, zoals Clean Fresh You

Wat is droogijsstralen

Droogijsstralen is een verfijnde methode om oppervlakken schoon te maken door gebruik te maken van droogijs. Dit droogijs bestaat uit compacte koolstofdioxidepellets. Deze kleine pellets worden onder hoge druk tegen het te reinigen oppervlak geblazen. Bij contact sublimeren ze onmiddellijk, waardoor vuil en aanslag effectief worden verwijderd. Kenmerkend voor deze techniek zijn de niet-schurende en niet-geleidende eigenschappen, wat het uitermate geschikt maakt voor het reinigen van machines. 

Tip! Wil je meer weten over droogijsstralen? Lees hier alles over droogijsstralen

De verschillen tussen luchtgommen en droogijsstralen

Er zijn meerdere verschillen tussen luchtgommen en droogijsstralen. Om dit overzichtelijk te houden, laten we je dit zien in de onderstaande tabel:

 

Luchtgommen

Droogijsstralen

Schadelijk 

Nee

Nee

Soorten aanslag 

Verf, waslagen, vernis

Olie, vet, kleurstof, lijm, roest, mos, kalk, roet, vernis, schimmel en meer

Reinigingsmateriaal 

Diversen (garnet, soda, glasparels)

Droogijs pellets

Milieuvriendelijk 

Ja

Ja

Toepasbaar op 

Voornamelijk hout, maar ook metaal en steen

Van alles, maar vooral machines

Branches 

Schilderwerkzaamheden, meubelrestauratie,  auto-industrie, scheepsbouw, graffiti

Industrie, food, automotive, transport, horticulture, geothermie

Schadelijk

Luchtgommen en droogijsstralen worden beide niet gezien als schadelijke reinigingsmethoden, iets dat bij zandstralen wel het geval is. Bij zowel luchtgommen als droogijsstralen worden geen chemische stoffen gebruikt. Bij luchtgommen zijn de straalmiddelen biologisch afbreekbaar en droogijs sublimeert, waardoor ze geen schade toebrengen aan het milieu. Ook zorgen beide reinigingsmethodes voor een zachte behandeling, waardoor het oppervlak niet zal beschadigen. Beide methoden genereren geen secundair afval en minimaliseren het risico op schade aan het gereinigde oppervlak. 

Soorten aanslag

Luchtgommen en droogijsstralen worden toegepast om verschillende soorten aanslag te verwijderen:

Wat kun je allemaal met luchtgommen

 • Verf verwijderen
 • Waslagen verwijderen
 • Vernis verwijderen

Wat kun je allemaal met droogijsstralen

 • Olie verwijderen
 • Vet verwijderen
 • Kleurstof verwijderen
 • Lijm verwijderen
 • Roest verwijderen
 • Mos verwijderen
 • Kalk verwijderen
 • Roet verwijderen
 • Vernis verwijderen
 • Schimmel verwijderen

Samengevat kun je met droogijsstralen dus meer reinigen dan met luchtgommen.

Reinigingsmateriaal

Bij droogijsstralen wordt altijd droogijs gebruikt. Dit is de vaste vorm van CO2 en sublimeert bij impact. Bij luchtgommen kunnen verschillende soorten straalmiddelen worden gebruikt. De meest voorkomende zijn garnet ofwel granaatzand, soda ofwel natriumcarbonaat, of glasparels. 

Milieuvriendelijk

Zowel luchtgommen als droogijsstralen zijn milieuvriendelijk, omdat de straalmiddelen vanzelf oplossen en niet in het milieu terechtkomen. Ook wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen. 

Toepasbaarheid

Droogijsstralen kun je toepassen op vrijwel alles, vanwege het zeer effectieve resultaat op allerlei ondergronden, maar het wordt het meestal toegepast op machines, vanwege de voordelen dat de machines niet buiten bedrijf hoeven te worden gesteld en dat elektrische componenten niet beschadigd kunnen raken. 

Luchtgommen wordt met name toegepast op houten onderlagen en is hierdoor enorm populair onder schilders. Daarnaast kun je ook luchtgommen op metaal en steen, maar mogelijk zijn andere reinigingsmethodes daar ook voor geschikt. 

Branches

Luchtgommen wordt met name gebruikt bij schilderwerkzaamheden, voor meubelrestauratie,  in de auto-industrie of scheepsbouw en om graffiti te verwijderen. 

Droogijsstralen wordt voornamelijk gebruikt om machines te reinigen in de branches industrie, food, automotive, transport, horticulture en geothermie.

Droogijsstralen of luchtgommen?

Luchtgommen en droogijsstralen zijn allebei milieuvriendelijke en efficiënte reinigingsmethoden om oppervlakken te reinigen. Beide hebben het voordeel dat je na het reinigen, niet hoeft te wachten op droogtijd. Ook zorgen de straalmiddelen niet voor afval in het milieu. Het grote verschil tussen luchtgommen en droogijsstralen zit vooral in wanneer je het gebruikt. Zo wordt luchtgommen het vaakst gebruikt door schilders op houten ondergronden en droogijsstralen om machines te reinigen. De reinigingsmethode zijn dus niet echt “concurrenten” van elkaar. Wil je hout reinigen? Kies dan voor luchtgommen. Wil je machines reinigen? Kies dan voor droogijsstralen. 

Laat je machine reinigen door Droogijsstralen Nederland

Droogijsstralen Nederland is dé nummer 1 in Nederland op het gebied van Droogijsstralen. Wij zijn volledig gespecialiseerd in machinereiniging middels droogijs en gaan geen uitdaging uit de weg. Wij ontzorgen onze klanten volledig en regelen alles van A tot Z. Ervaar nu zelf de voordelen van droogijsreiniging en vraag - geheel vrijblijvend - een offerte aan! 

Offerte aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden van droogijsstralen voor uw bedrijf? Vraag vandaag nog een offerte aan bij Droogijsstralen Nederland en ontdek de voordelen van deze innovatieve reinigingstechniek. Ons team staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij al uw reinigingsbehoeften.

Binnen 24 uur een offerte

Volledig vrijblijvend

Duidelijk overzicht van de mogelijkheden

Wij reinigen alle machines, maar géén motorblokken